Understanding Europe is een project van de Schwarzkopf Foundation en Stichting Europees Jeugdparlement Nederland in samenwerking met de TUI Foundation.


Understanding Europe
Het doel van het project is om basiskennis over de EU aan jongeren over te brengen. Tijdens de vier-uur durende EU Spoedcursus moedigen wij jongeren aan om huidige Europese vraagstukken te bespreken en geven wij ze de ruimte om openlijk hun mening te uiten over Europa.

EU Spoedcursus

De EU Spoedcursus omvat drie hoofdonderwerpen:

  • Waarom bestaat de EU? – Mijlpalen in de Europese geschiedenis
  • Wie is de EU? –  Belangrijke actoren in de EU
  • Wat doet de EU? – Bevoegdheden van de EU

Studenten werken in kleine groepen, worden aangemoedigd om vragen te stellen en denken samen na over hoe de EU hun alledaagse leven beïnvloedt.

 

Methodologie

Het concept van de cursussen is gebaseerd op peer-educatie. Jonge, speciaal opgeleide trainers komen gepaard naar deelnemende scholen om de spoedcursus te verzorgen. Om discussies over Europese vraagstukken tussen leerlingen te bevorderen, functioneren trainers tegelijkertijd als moderator en mediator. Het doel van de trainers is om interesse op te wekken in de leerlingen wat betreft de EU en om hen aan te moedigen om actief deel te nemen in discussies over relevante EU vraagstukken. De EU Spoedcursus biedt leerlingen de kans om vragen over Europese integratie te stellen en om basiskennis over de Europese politiek te vergaren.


5 900 Europese jongeren

Understanding Europe Netherlands is deel van het Europa-wijde project Understanding Europe. In 2015 bereikten onze trainers in 10 verschillende landen meer dan 5.900 jongeren met 270 EU Spoedcursussen. Met dank aan het Europees Jeugdparlement, is het jonge en succesvol project dat door de Schwarzkopf Foundation opgezet is en Europa betreft, op een Europees niveau verspreid door jongeren voor jongeren en nu ook actief in Nederland.